info@theinnovationtree.nl

Logo The innovation tree

Nieuws - Business Academy

Leestijd: 5 minuten

Interview TON Magazine

Leren heeft vooral ook met training te maken’

Denk jij bij ‘leren’ ook direct aan lange dagen met je neus in een dik studieboek? Dat hoeft helemaal niet! Leerexpert Marieke Olieman laat zien dat leren vooral ook heel leuk kan zijn. En dat je ook leert door te doen. Met haar tips wordt leren een fluitje van een cent.

De mensen in haar lessen hebben vaak al jaren geen boek opengeslagen. En soms willen ze niet eens in haar lokaal zitten. Tóch worden ze enthousiast als de 39-jarige Marieke uit Brunssum begint met vertellen. Met haar bedrijf The Innovation Tree maakt ze onderwijs op maat, onder andere voor logistiek medewerkers en chauffeurs. Het begint met een korte test: zestien vragen die een beeld geven van hoe jij het beste leert. Marieke legt uit: “Wie heeft er tegenwoordig nog een boekenkast? Vandaag de dag lezen we veel minder, ons leestempo neemt af. We zijn veel meer gewend om te luisteren. Gebruik daarom eens de voorleesfunctie van een boek, dat gaat sneller en makkelijker. Of zoek op YouTube filmpjes op over het onderwerp waar je iets over wilt of moet leren. Bekijk het, en lees daarna pas de lesstof. Vaak valt dan sneller het kwartje.”

TikTok-filmpjes

In de lessen van Marieke draait het vooral om ‘doen’. “Ik kies voor praktijkopdrachten die mensen alleen of in een groepje maken. Het huidige onderwijs is in mijn ogen vaak niet meer van deze tijd. Onze aandachtspanne wordt steeds korter. Kijk maar naar TikTok-filmpjes die eerst nog anderhalve minuut duurden en nu nog geen dertig seconden. Ga je leren, houd daar dan rekening mee. Lees niet een heel hoofdstuk, maar ga voor één bladzijde. En ben je moe of gestrestst, dan stop je.”

Onzin

Wie denkt te oud te zijn om nog iets te leren, heeft het mis, vindt Marieke. “Net als een boom, groei je als mens. Er wordt vaak gezegd dat jonge mensen makkelijker leren: ‘ze zijn als een spons en zuigen makkelijk informatie op’. Wat een onzin! Leren heeft met training te maken. Als je je hersenen traint, kun je nog tot je tachtigste nieuwe dingen opnemen. Maar de manier van leren, verandert met je mee.” Het doel van het bedrijf van Marieke is leren leuk maken. “Wij vinden het prachtig om te zien als mensen trots worden op zichzelf. Ben niet bang om fouten te maken. Van fouten leer je, fouten zijn leermomenten en laten je groeien als werknemer en als mens.”

Leren op de werkplek

Veel mensen hebben jarenlang van huis uit en op school gehoord: ‘jij kan niet leren’. “Maar het kan wél. Eerst moet dat zaadje onkruid uit het hoofd”, zegt Marieke. “Wij doen dat door mensen te laten zien dat ze meer kunnen dan ze denken, als ze leren op een manier die bij ze past. Veel chauffeurs zijn praktisch ingesteld: die moet je niet dagen achter elkaar in de schoolbanken zetten. Bij een training gevaarlijke stoffen voor de code 95 raden wij bijvoorbeeld aan: ga eerst maar eens online veel vragen maken. Dan kom je erachter wat je al weet, en kun je gerichter de stof leren die je nog niet kent. Want niets is meer frustrerend dan dingen moeten leren die je al weet.” Marieke is groot fan van leren op de werkplek. “Je moet zoveel mogelijk van de kennis die je leert direct toepassen. Als je ziet waar je het voor nodig hebt, wordt leren veel leuker.”

Wil jij graag ontdekken hou jouw werknemers leren leuker gaan vinden?

Onze Consultants nemen graag contact met je op.

The Innovation Tree HQ